Psychische problemen

Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen. Wisselende stemmingen zijn normaal. Niet alleen voor jou, ook voor je partner.

Emotioneel

Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.

Blijdschap

De meeste vrouwen zijn blij dat ze zwanger zijn. Deze blijdschap helpt vaak ook om lichamelijke ongemakken van de zwangerschap (als je die hebt) beter te verdragen. En mocht je onzekerheden of twijfels hebben over je nieuwe leven straks, dan helpen positieve gevoelens je om alles te relativeren. Als je echt niet blij kunt zijn en je je veel zorgen maakt, bespreek dit dan met je verloskundige.

Onzekerheid en twijfels

Na een positieve zwangerschapstest heb je vroeg of laat misschien last van onzekerheden en twijfels. Dat is niet zo vreemd, want het leven van jou en je partner verandert compleet. Onzekerheden en twijfels zorgen ervoor dat je alvast voor de geboorte van je kind nadenkt over de toekomst. Zo bereid je je al voor op je rol als moeder. Deel je twijfels met je partner of met andere zwangere vrouwen of met je verloskundige. Je verloskundige altijd voor je klaar.

Zorgen maken en stress

Als je zwanger bent kun je je zorgen maken over bijvoorbeeld de gezondheid van de baby, over de bevalling of lichamelijke veranderingen. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt dan minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Tegen het einde van de zwangerschap kun je je angstiger voelen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt.

  • zoek activiteiten die je ontspanning geven;
  • probeer veel rust/slaap te pakken
  • maak tijd vrij voor mensen waar je je prettig bij voelt;
  • Zorg dat je elke dag iets doet waar je plezier aan beleeft.

Depressie

Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap wel eens last van onzekerheid, twijfels of voelt zich somber. Dat hoort erbij en meestal zijn deze gevoelens tijdelijk. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen heeft echter last van psychische problemen. Ze voelen zich regelmatig somber en krijgen soms zelfs te maken met een depressie.
Als je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je verloskundige of huisarts terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.