Thuis of poliklinisch?

Verloopt je zwangerschap zonder problemen, dan heb je in Nederland de keuze om thuis of in het ziekenhuis te gaan bevallen. Denk in de zwangerschap alvast na over wat jullie denken dat de beste plaats is om te bevallen. Welke keuze je ook maakt, het is voor ons het belangrijkste dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar de bevalling plaatsvindt. We begeleiden zowel thuis als in het ziekenhuis de normaal verlopende bevalling.
De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen / veranderen tijdens de bevalling.

Thuis

Thuis ben je in je eigen omgeving en voel je je vertrouwd. Dit kan een positieve invloed hebben op je bevalling. Jij en je partner hebben thuis vaak wat meer grip op de omstandigheden rondom de bevalling.
Thuis bevallen bij een ongecompliceerde zwangerschap is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.

Poliklinische bevalling

Heb je geen medische indicatie, dan kun je er voor kiezen in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van een van ons. We noemen dit een verplaatste thuisbevalling.
Wij begeleiden bevallingen in alle Rotterdamse ziekenhuizen (Sint Fransciscus Gasthuis, Geboortecentrum Sophia in het Erasmus Medisch Centrum, Ikazia en Maasstad ziekenhuis), maar ook in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, het Franciscus Vlietland te Schiedam en het Ijsselland ziekenhuis te Capelle aan den Ijssel.

Niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig, informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar.
Verloopt de bevalling zonder complicaties dan mag je, afhankelijk van het tijdstip van de bevalling, na enkele uren weer naar huis.

Poliklinische bevalling met indicatie

Het kan zo zijn dat door je medische voorgeschiedenis, vorige bevalling of medicijngebruik, het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. In dat geval zullen wij de bevalling begeleiden in het ziekenhuis. De kosten voor deze bevalling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.