Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Wat heb je nodig?

Vocht

  • Drink elke dag 1,5 – 2 liter
  • Drink niet meer dan 3 koppen koffie (of cola) met cafeine per dag

Graanproducten

Graanproducten zijn belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Denk aan brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta en couscous.

Groenten en fruit

  • 2 ons groenten en 2 stuks fruit heb je dagelijks nodig om vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium binnen te krijgen.
  • Ze helpen de bloeddruk te verbeteren
  • Ze bevatten relatief weinig calorieën, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang
  • Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten groenten en fruit  
  • Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei

  • Nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines
  • Eiwitten zijn nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.
  • Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.
  • Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ).
  • Eet liever geen lever maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor de baby.

Vet (onverzadigd) en olie

  • Leveren onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.
  • Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam
  • Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol
  • Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam

Let op

  • Eten voor 2 is niet nodig.  
  • Ga niet afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.
  • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
  • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker.