Kraambed­controles

Na de bevalling komen we  regelmatig bij jullie thuis of in het kraamhotel voor de kraambedcontroles. Samen met de kraamverzorgende kijken we of alles goed gaat met jou en de baby. Tevens zullen wij tussen de vierde en zevende dag na de bevalling de hielprik uitvoeren bij de baby.

Zijn er problemen met jou of de baby, dan kun je het beste contact met ons opnemen op het nummer van de dienstdoende verloskundige. In dit geval dus niet met de huisarts, want die neemt de zorg pas weer over na het afsluiten van het kraambed, dit is ongeveer negen tot tien dagen na de bevalling.

Als je thuiskomt uit het ziekenhuis, kun je het beste dezelfde dag de dienstdoende verloskundige bellen in verband met het plannen van kraamvisites. Tevens dien je de kraamzorg in te lichten dat je bevallen bent, zodat er een kraamverzorgster kan komen om jullie te helpen.

Het kraambed is belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Een kraambed valt soms tegen, omdat bijvoorbeeld hechtingen pijn doen. Vermoeidheid kan een grote rol spelen, terwijl de borstvoeding nog niet goed op gang is en veel energie vraagt. Wij adviseren je veel rust te nemen (ook voor de vader kan dit belangrijk zijn).

Na het afsluiten van het kraambed dragen wij de zorg voor je baby over aan het consultatiebureau. Zij controleren de groei en ontwikkeling van de baby.