Anticonceptiepil

De pil is het bekendste anticonceptiemiddel. De pil is een uiterst betrouwbaar voorbehoedsmiddel (mits op de juiste manier gebruikt), omdat het op verschillende manieren bescherming biedt. Het slijm van de baarmoedermond wordt dikker, zodat spermacellen de baarmoeder niet in kunnen komen. Ook het baarmoederslijmvlies verandert, zodat dat er geen bevruchte eicel kan nestelen. Hiernaast zorgt de pil ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. 


Er zijn vele anticonceptiepillen op de markt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de combinatiepil, die de hormonen oestrogeen en progestageen bevat, en de pil zonder oestrogeen. 


De combinatiepil moet je drie weken lang op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen. Hierna heb je een stopweek waarin de pil niet wordt geslikt. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. In deze stopweek laat het slijmvlies los en word je ongesteld. Dit heet ook wel een onttrekkingsbloeding. Meestal is deze bloeding minder hevig en pijnlijk als een normale menstruatie. 


De minipil

De minipil is een anticonceptiepil die alleen een progestageen hormoon afgeeft. De minipil moet je elke dag slikken. Er is geen pilvrije week. Bij goed gebruik is deze pil voor 99% betrouwbaar.


Het gebruik van de minipil kan voor jou een goede keuze zijn als je:

  • borstvoeding geeft en aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
  • de minipil elke dag wilt en kunt slikken
  • het niet erg vindt dat de bloedingen (zeker in het begin) onregelmatig of onvoorspelbaar zijn en je menstruatie soms vermindert of zelfs stopt