Bewegen

Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Sportte je al regelmatig, dan kun je daarmee gewoon doorgaan als je zwanger bent. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; je hebt voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s onder professionele begeleiding.

Gezond gewicht

Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Heb je ondergewicht dan kan je menstruatie zelfs wegblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Bij je partner kan ondergewicht ervoor zorgen, dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft. Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden.
Bij ernstig overgewicht wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.

Als je een zwangerschapswens hebt, dan is het beter om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Zo nodig kan dit met hulp van een diëtiste. Bovendien is het zo dat als je zwanger bent en je flink overgewicht hebt, je dan meer kans hebt op hoge bloeddruk.

Ben je al zwanger dan kun je beter niet afvallen. Als je afvalt komen er namelijk schadelijke stoffen die in het vet opgeslagen zitten in je bloedbaan terecht. Daarom is het beter om voordat je zwanger wordt af te vallen.