Schadelijke stoffen

Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen.Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld.

Etiketten lezen en huis luchten

Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonheidsproducten of doe-het-zelf producten. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.
Schadelijke stoffen vermijden
Contact met de volgende stoffen dien je zo veel mogelijk proberen te vermijden:
  •  nagellakremover met aceton
  • verf met terpentine
  • haarverf
  • chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
  • ongediertebestrijdingsmiddelen  
  • chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)

Kattenbak en tuinieren

In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. Beter nog: laat liever iemand anders de kattenbak verschonen. Ook een zandbak kan een bron zijn van toxoplasmose. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de baby. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd.