Vitamines

Foliumzuur  (Vitamine B11)

Om de kans op neuraalbuisdefecten, of wel een open ruggetje of een open verhemelte, vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken wordt sterk aangeraden extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans hier op. De neurale buis is bij een ongeboren kind het begin van het ruggenmerg en de hersenen en wordt al vroeg in de zwangerschap ontwikkeld. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje of een open schedel.

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Toch heb je extra van deze vitamine nodig. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Slik elke dag een tablet van 0.5 milligram foliumzuur tot en met de tiende week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Vitaminetabletten ofwel vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Als je gezond en gevarieerd eet heb je dus geen multivitaminen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Na de geboorte tot en met zijn vierde jaar heeft je kind ook nog extra vitamine D nodig.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt.
Je lichaam maakt namelijk zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt. Ongeveer elke dag 15 tot 30 minuten in de zon tussen 11 en 15 uur, als de zon op z'n hoogst staan, met je gezicht en handen is daarvoor nodig. En als de zon een dag niet schijnt? Maak je geen zorgen, je lichaam maakt voor meerdere dagen vitamine D aan. In de zomer bouwt je lichaam een voorraadje op zodat je in de herfst en winter ook vitamine D hebt.

Ook in voeding zit vitamine D, vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas. Het is belangrijk dat je ook voeding neemt waarin vitamine D en calcium zit.

Heb je een donkere huidskleur dan moet je langer in de zon zijn om voldoende vitamine D aan te maken, meer dan een half uur. Vrouwen met een donkere huidskleur wordt wel geadviseerd om extra vitamine D te gebruiken.
Wat te doen als je heel weinig met zonlicht in aanraking komt? Bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekt, of omdat je altijd zonnebrandcrème of make-up met een hoge beschermingsfactor gebruikt? Dan kan je beter wel 10 mcg vitamine D per dag slikken.