Verloop van de bevalling

De bevalling verloopt in drie fasen; de ontsluiting (het opengaan van de baarmoeder van 0 naar 10 centimeter), de uitdrijving (het persen) en het nageboortetijdperk (de geboorte van de placenta). De ontsluiting verloopt in twee fasen; de latente fase (het verweken en verstrijken van de baarmoedermond) en de actieve fase (het opengaan van de baarmoedermond).

Een bevalling kan op twee manieren beginnen; ongeveer 15% van alle bevallingen start met het breken van de vliezen, ongeveer 85% van alle bevallingen start met weeën.

De duur van de bevalling verschilt enorm. De bevalling van een eerste kind duurt vrijwel altijd langer dan de bevalling van een tweede of volgend kind. Hoe lang de bevalling duurt, hangt mede af van het moment waarop je begint te rekenen. Voor de latente fase zijn sommige vrouwen al wat aan het rommelen. Ze hebben voorweeën, maar die komen nog niet erg regelmatig en leiden niet tot het verweken en verstrijken van de baarmoedermond of tot ontsluiting. De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd.

Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.

Gebroken vliezen

Als er in één keer een plas water vrijkomt, in bed of gewoon op de grond, dan is het heel waarschijnlijk dat de vliezen zijn gebroken. Soms komt het vruchtwater niet met een plons, maar met kleine scheutjes. Vruchtwater ruikt zoetig en is in tegenstelling tot urine meestal kleurloos met wat vlokjes huidsmeer. Het kan ook tijdens de weeën gebeuren dat de vliezen breken.

Als je vliezen breken en je hebt nog geen weeën, zullen we wachten tot deze op gang komen. We komen bij je langs voor de controles. Wanneer je vliezen gebroken zijn, bestaat er een open verbinding naar de baby. Dat betekent dat er een licht verhoogde kans is op het krijgen van een infectie. Om dit uit te sluiten, zullen we je ook vragen je temperatuur op te nemen. We zullen terughoudend zijn met inwendig onderzoek en we adviseren je niet meer in bad te gaan tot de weeën goed op gang zijn gekomen.

Soms is het vruchtwater lichtgroen, donkergroen, geelbruin of groenbruin. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Als je vliezen zijn gebroken, willen we graag dat je ons belt.

Weeën

Weeën zijn ritmische samentrekkingen van de baarmoeder die zorgen dat de baarmoedermond opengaat. Weeën worden veroorzaakt door het hormoon oxytocine.
In de latente fase zijn er beginnende regelmatige weeën: baarmoederkrampen om de 4 tot 5 minuten. Ze duren 30-45 seconden en zorgen dat de baarmoedermond week wordt, centreert en verstrijkt. Vervolgens gaat de baarmoedermond een beetje open, tot 3-4 centimeter. De weeën zijn in deze periode goed op te vangen en draaglijk. Slapen lukt meestal niet meer, maar je kunt er nog doorheen praten en deelnemen aan een gesprek. Je bent je nog bewust van wat er in je omgeving gebeurd. De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren.
We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger. Deze weeën veroorzaken ontsluiting. In de actieve fase vordert de ontsluiting gemiddeld een centimeter per uur.

Op het moment dat de weeën elke 4 tot 5 minuten komen, een minuut aanhouden, voor een uur lang, bel je naar de diensttelefoon. De dienstdoende verloskundige komt bij jullie langs om te kijken hoe het gaat. We meten je bloeddruk, luisteren naar de hartslag van de baby en in overleg doen we soms ook een inwendig onderzoek.
Samen kijken we naar wat jullie nodig hebben. Sommige vrouwen vinden het fijn om alleen gelaten te worden, anderen willen juist continue begeleiding.
Als jullie in het ziekenhuis willen bevallen, bepalen we samen het moment waarop we naar het ziekenhuis gaan. Dit is meestal in de actieve fase.

Probeer zo lang mogelijk mobiel te blijven. Loop, ga onder douche, neem een warm bad. Probeer verschillende houdingen om je weeën op te vangen. Dit gaat je helpen om de baby zo goed mogelijk geboren te laten worden.

Persen

Als volledige ontsluiting (10 centimeter) is bereikt gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Persdrang is een reflex. Een sterk gevoel dat je naar het toilet moet. Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen.
Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.
De beste manier om te persen is de ‘natuurlijke’manier. Luister naar je lijf en doe wat je lijf zegt dat je moet doen.

Pers in de houding die jij het meest fijn vindt. Veel vrouwen vinden het fijn om verticaal te bevallen. Als je verticaal perst is de doorbloeding van de placenta optimaal. De zwaartekracht helpt om de baby naar beneden te duwen. De uitdrijving verloopt iets sneller en is minder pijnlijk.

Uitkloppen van de navelstreng

Na de geboorte van de baby zullen wij, mits medisch verantwoord, wachten met het doorknippen van de navelstreng tot deze is uitgeklopt. Het uitkloppen van de navelstreng heeft als voordeel dat de baby nog wat extra bloed uit de placenta krijgt, hierdoor krijgt hij meer zuurstof, voedingsstoffen en zal zijn ijzergehalte hoger zijn.

Nageboorte

Na de geboorte van de baby zal ook nog de placenta geboren worden. Zodra de baby geboren is, zullen de weeën vrijwel direct over zijn. Na een poosje krijg je weer wat buikpijn. Dit is meestal het moment dat de placenta los ligt en geboren gaat worden. Hoe lang de placenta op zich laat wachten is verschillend, meestal volgt de placenta vrij snel na de geboorte van de baby, maar soms duurt dit ook langer dan een uur. Na de geboorte van de placenta zullen wij controleren of deze compleet is gekomen.

Hechten

Als de baby en de nageboorte zijn gekomen, zullen we, als jij er klaar voor bent, kijken of je gehecht moet worden. We hechten altijd met verdoving.

Nakijken van de baby

Als de baby een tijd bij jullie is geweest en jullie de gelegenheid hebben gehad om kennis te maken en de eerste keer voeding te geven, zullen we de baby nakijken. We wegen de baby en doen lichamelijk onderzoek. Verder kunnen we wat vitamine K toedienen om de bloedstolling van de baby te bevorderen.