Echoscopie

In de zwangerschap worden in principe minimaal vier echo's aangeboden. In onze praktijk maken wij bij de eerste controle (ongeveer bij 8 weken) en tussen 10 en 12 weken een echo om te kijken of er sprake is van een intacte zwangerschap en zo ja, of het een eenling of een meerling is. Daarnaast is het voor ons van groot belang dat we een betrouwbare uitgerekende datum vaststellen.

Wanneer je 13 weken en 20 weken zwanger bent, krijg je van ons een uitgebreide screenings echo aangeboden. Bij dit gespecialiseerd echoscopisch onderzoek, ook wel de SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, word je kindje van top tot teen nagekeken op een aantal afwijkingen. Deze echo is echter geen garantie dat je kindje gezond is. Kleine of moeilijk te detecteren afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een specifieke hartafwijking of autisme, zijn niet op een echo te zien.

De 13 weken echo en 20 weken echo zijn screeningsecho's en zullen worden uitgevoerd door een echoscopist van Echocentrum Verve

Tot slot is het tijdens de zwangerschap soms nodig om op indicatie extra echo-onderzoek te verrichten, bijvoorbeeld om de groei van de baby of de placenta te beoordelen. Als je hiervoor in aanmerking komt, zullen we dit met je bespreken.

Wij maken tijdens de zwangerschap medische echo’s. Om even “leuk” naar je baby te kijken, of het geslacht te bepalen, zul je een pretechobureau moeten benaderen, waar je ook de 3D echo kan laten maken.