Miskraam

Wat is een miskraam?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.
Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Dit is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Bang voor een miskraam

Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar je baby nog is, hij zit goed beschermd in jouw baarmoeder. Een miskraam komt zonder dat jij er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje.. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

Miskraam voorkomen?

Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap en gezond leven. 

Leeftijd en miskraam

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:
•    Jonger dan 35 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 10 %
•    Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20 %
•    Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%
•    Ouder dan 45 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 50 %.

Begin van een miskraam

Een miskraam kan op 3 manieren op gang komen:

Spontaan

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Een miskraam bij 12-16 weken kan meer pijn doen, omdat je dan een soort ontsluitingsweeën hebt om het grotere vruchtje uit de baarmoeder te werken. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken. 

Medicijnen

Door tabletten in de vagina in te brengen kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 min. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.

Contact met de verloskundige

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd de verloskundige bellen. Zij vraagt naar je klachten en beslist samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt. Het is belangrijk dat je direct belt bij:

  • aanhoudende buikpijn
  • koorts boven 38 graden bij of na een miskraam
  • erg hevig bloedverlies

Verwerking miskraam

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. 
Lichamelijk
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 - 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 6 weken op gang komen. Lichamelijk kun je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Schok, ongeloof, boosheid of ontkenning. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! . De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.

Vertellen of niet

Als je je zwangerschap vroeg wereldkundig hebt gemaakt, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven en dat is wel zo prettig. Misschien weten alleen jij en je partner over de miskraam en wil je niet dat anderen op de hoogte zijn van je miskraam. Aan de andere kant: je kunt waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Het kan prettig zijn over de miskraam te praten, zowel met elkaar als met anderen (die hetzelfde hebben meegemaakt) of je verloskundige.

Begeleiding van je verloskundige

Uiteraard nemen we alle tijd voor je. Ook al wist niemand dat je zwanger was, kan het opluchten om er toch over te praten. Als je er behoefte aan hebt, kun je een nagesprek aanvragen ons over

  • het verloop van je zwangerschap
  • een eventuele volgende zwangerschap 
  • mogelijke angstgevoelens die je misschien hebt