13 weken echo en 20 weken echo

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om de 13 weken echo te laten verrichten. De 13 wekenecho is, net als de 20 wekenecho, een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen, een screeningsecho. De 13 wekenecho kan alleen plaatsvinden in de periode 12+3 tot en met 14+3 weken van je zwangerschap.

Het verschil tussen de 13 wekenecho en 20 weken echo is dat het kindje bij 13 weken kleiner en minder ontwikkeld is. Sommige (ernstige) afwijkingen zijn wel al te zien bij 13 weken. Er is dan meer tijd voor vervolgonderzoek en te bepalen wat je met de uitslag doet. Er wordt bij de 13 weken echo niet gekeken of het een jongen of een meisje is.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 weken echo als je 16 jaar of ouder bent en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo. De kosten voor de 13 weken echo worden vergoed door je zorgverzekeraar.

De 13 weken echo zal gemaakt worden door het (mede door ons opgerichte) echocentrum Verve.

20 weken echo

De 20 weken echo zal plaatsvinden tussen de 18e en 21e week van de zwangerschap en heeft als doel het beoordelen van de groei en de anatomie van het kind, zodat een vroege groeivertraging of een anatomische afwijking ontdekt kan worden. Vóór die tijd is de baby te klein om dit te kunnen bepalen. Aangeboren afwijkingen komen relatief weinig voor. Bij 2 tot 4 procent van de zwangerschappen wordt er voor of na de geboorte, een meer of minder ernstige afwijking vastgesteld.

Anders dan bij een 'gewone' echo tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld om de duur van de zwangerschap vast te stellen) worden bij de 20 weken echo alle organen van de baby nauwkeurig bekeken. Het hoofdje, de romp en de ledematen worden ook beoordeeld. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Wanneer er een vermoeden op een afwijking is, wordt dit met je besproken. Vervolgens word je zo snel mogelijk naar een specialist op het gebied van foetale echoscopie doorverwezen, die de baby nog een keer uitgebreid echoscopisch zal bekijken, dit zal zijn op de afdeling prenatale diagnostiek van het Eramus Medisch Centrum.

Hoewel het niet vaak gebeurt, kan het voorkomen dat echoscopisch onderzoek een afwijking doet vermoeden, welke bij het vervolgonderzoek niet teruggevonden wordt of niet ernstig blijkt te zijn.

Vanaf een zwangerschapsduur van 20 weken is uitgebreid echoscopisch onderzoek een betrouwbare methode om aangeboren afwijkingen vast te stellen. Over het algemeen is de kans groot dat ernstige aangeboren afwijkingen ook gezien worden. Toch wordt een enkele keer een afwijking niet opgemerkt. Andere aandoeningen zoals chromosoomafwijkingen gaan vaak niet gepaard met afwijkingen die zichtbaar zijn bij uitgebreid echoscopisch onderzoek. Bewegingen van de baby tijdens het echo-onderzoek en een forse bouw van de aanstaande moeder kunnen het echo-onderzoek bemoeilijken. Het onderzoek is dan ook geen garantie dat de baby gezond is.

De kosten van de 20 weken echo worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering.

De 20 weken echo zal gemaakt worden door het (mede door ons opgerichte) echocentrum Verve.


Meer weten over de SEO? Kijk op www.pns.nl of bekijk de folder in meerdere talen op https://www.pns.nl/documenten/folder_de_nipt