Badbevalling

Een badbevalling is bevallen in warm water. Je vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt soepeler en minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zijn baby‘s rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. Hij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en hij/zij gaat pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.

Iedereen die thuis mag bevallen mag in principe in bad bevallen.

Enkele voordelen van bevallen in bad:

  • Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. In het water kun je makkelijker bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar.
  • Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur(scheur) of een knip vele malen kleiner.
  • Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten bij een medische indicatie om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje gezond ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook.

Waar moet een bad aan voldoen:

Een bevallingsbad dient een minimale doorsnede te hebben van 1.30 meter en een hoogte van 65 cm. Houdt er rekening mee dat wij en je partner rond het bad moeten kunnen lopen en/of zitten. Het is aan te raden dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en voldoende licht. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden. Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de pomp om het bad te legen.

Je kan een bevalbad huren, maar je kan ook een van onze bevalbaden lenen. Wij brengen dan wel kosten in rekening voor een persoonlijke hoes die je bij ons kan kopen.
Voor vragen over het lenen van ons bevalbad kun je altijd contact opnemen met onze assistente.